Scoil: Ballyloghane, Caisleán Nua Thiar (uimhir rolla 8783)

Ballinloughane, Co. Limerick
Múinteoirí:
S. Condún Úna Nic Ádhaimh

Ar an leathanach seo

1. Fadó, fadó bhí fear ag teacht abhaile ó Caisleán Nuadh Thiar agus bhí sé déidheanach san oidhche. Bhí sé ag dul treasna páirc agus chonaic sé fear beag agus casóg dearg air, Leipreachán abhí ann. Rug sé ar an gcasóig, "leig dom imeacht" arsan an leipreachán. Dubhairt an fear go leigfheadh saor é dá mba rud é go taisbáinfeadh sé dó áit ina beadh ór.
    Chuaidh an beirt acu isteach san lios agus dubhairt an Leipreachán leis an bfhear an lios do réabhadh le ráinn. Dhein sé amhlaidh agus le linn na h-oibhre fuair sé an crócha óir.
    Neill Barróid
    Ballyine, Co. Limerick
  2. Bhí fear agus bean ag dul go dtí Mainistír na Féile, go dtí an aonach. Bhí asal ríghin acu agus bhí sé mhall ar bóthar. Chuaidh an fear isteach san gleann agus do sraith sé bata chun an t-asal do bhualadh. Nuair do chuaidh sé isteach 'san gleann do chonaic sé leipreachán, rug sé greim air, dubhairt sé leis ór do thabhairt dó.
    Níor thug sé aon ór dó, ach thug sé trí
    Ide Nic Aoid