School: Ballyloghane, Caisleán Nua Thiar (roll number 8783)

Ballinloughane, Co. Limerick
Teachers:
S. Condún Úna Nic Ádhaimh

1. Bhí sprid i mBéarna fadó agus bí sí ana chrosta. Chuir sí eagla ar na daoine go léir do bhí ina gconnuidhe san áit sin. Tharla go raibh fear ag dul ó Mainistear na Féile go dtí Caisleán Nuadh Thiar oidhche. Do stad sé í seíbín dTeampall Gleanntáin. Bhí sé déidearnach san oidhche annsan nuair do bhí sé ag déanamh ar Caisleán Nuadh. Nuair do bhí sé ag dul thar an áit ar a tugtar Gleann Mór do bhuail sprid na Béarna leis.
    D'éirigheadar cun a céile. Thosnuigeadhar ag buaileadh a céile. Bhíodar a deánamh sin go dtí gur glaodhaidh an coileach. Annsan d'imigh an sprid agus nuair do bhí sí ag imeacht do gearr an fear píosa an gúna an sprid le speil a bhí aige. Ní raibh sé ar a Chumas faobhar do chur an an speil céadna aon uair eile ina dhiadh sin. Sé an ainm do bhí air ná Micilín an Bhuanaidhe. D'innis m'athair an sgéal seo dom.
    Máire Nic Aoidh
    Rooskagh West, Co. Limerick