School: Ballyloghane, Caisleán Nua Thiar (roll number 8783)

Ballinloughane, Co. Limerick
Teachers:
S. Condún Úna Nic Ádhaimh

1. Deineadh Ciséain in Éireann fadó mar bhíodar an-usáidheach dóibh. Bhí trí saghas ciséan ann, Sciath, Cliabh agus an Cléibhin. Seo mar a deineadh na ciséain. Ar dtúis fuaireadar slata agus cuireadar istech san uisge iad cun iad do bhogadh i dtreo is go mbeadh siad so lúbadh.
    Tógadar amach as an uisge iad. Dá mbá rud é go raibh an lá bréag. Téighidís amach sa páirch. Cuireadar na slata Láidre ina sheasamh ar an dtalamh. Dheineadar na cinn eile do fígheadh isteach is amach idir na cinn sin. Annsan fuaireadar cúpla slata eile cun na lúibín do dheanamh. Dá mbá rud é go mbeadh an lá fluich beadh scraith istigh san tigh i lár an úrláir ina chuiridís na slata.
    Neill Barróidh
    Ballyine, Co. Limerick