School: Athea (roll number 15686)

Athea, Co. Limerick
M. Bean Uí Dhanachair

1. Ins an am fadó do bhí rígh i Sliabh Luachra agus ní raibh de chlainn aige ach aon mhac amháin.
    An oídche do rugadh an mac so do chuir an Rígh fios ar an bhfear feasa ba mhó caíl insa Mumhan agus tháinig seisean go dtí an Caisleán. Do chuaigh an fear feasa go dtí barr an Caisleán agus i n-am mhairbh no h-oidhche fé sholus na ré nuadh. Tar éis riaghalacha na draoiche do cómhlíonadh agus na reulta d'inuchad do dhein an doctúir seo tuiseama an leinbh óig.
    Do sgríobh sé amach ar phár an tuiseama san gach uile nídh da raibh i ndán d'on ogánach ón lá a rugadh é go deire a shaoghail.
    Imeasc na h-eachtra go léir do bhí aon nídh amháin a chuir scamradh ar an Rígh.
    Bé an rud é sin na cúntas báis an ogáinig.
    Do reír leagan na reult do thiocfadh an bás air nuair a bheidh sé fiche bliain d'aois agus splanne teincríghe ba thrúig báis do lá lughnasa na bliadhna sin.
    Bhí an Rígh ag cuimhneamh go ceann abhfad ar cad a déanfadh sé cun breitheamhancas an tuiseama do sheachaint.
    In deire na dála do dhein sé túr mór cruinnas ard agus cheap an Rígh go gcuirfeadh sé an prionnsa óg ins túr nuair tiochfaidh an lá.
    Le himcheacht aimsire, d'fás an t-ógánach go grástamhail i naois agus i náilneacht
    AT0934: The Prince and the Storm