School: An Tulach, An Gleann; Midhros, Cill Mhic Aibia agus Cill Fachtna Beag

Skibbereen, Co. Cork
Mícheál Ó Cuileannáin

Sliabh Eibhlinne atá i Léir-scáil nó Suir. Órd. Cheap an file ar aon chuma gur Feidhlim an focal. Tá an ainm sin ar mhuintir hÉíll agus ar Chlamn (?) Chártaig i gCairbre. Felix a tugtar air sa bhéarla. Siné an fáth go bhfuil "Felician Mountains" ann aige.

212
    Is dóígh liom nach ceart anso an focal 'siar' ach le taobh na Bóinne. Níl na línte seo ag D Ó'D

213
    (6) 216 (3) Iris ? In uireas Dún Domhnail L.S Ní thuigm é seo. Tá CILL Domhnail i gCo. T. Á idir Caiseal agus Callainn. Ní raibh na línte seo ag D Ó'D

225
    Ní raibh den líne seo san L.S. ach 'luig chun suain' Me féín do chuir isteach na focail fí lúíbíní. Ní raibh ag D Ó'D

227
    tathamh = néal codlata

236
    Gráinne 'en tsíol imbinn a chóta. D Ó'D.

238
    Geobas = ruidín suarach. Ní raibh béarla air seo ag fear an bhéarla agus do cheap se an focal "jabey.'

244
    Féach líne 147

247
    Lairis I. S.

271-274
    'Cé agaibh a dhaoine ná beadh truagh agaibh am thubaist domhsa. Siní Eachtra mo chapail fí bhrón díbh ' D Ó'D

M O'C
    Languages