School: Scoileanna i gCraoibh an Sciobairín de Chumann na Múinteoirí Náisiúnta

Skibbereen, Co. Cork
Mícheál Ó Cuileannáin

saighdiúiríbh.
    Láithreach bonn baill cé rithfeadh isteach i measc na ndaoine ach bean Phádraigin. Ghearr sí a slighe amach go dtí an áit mar a raibh a céile á loscadh gan truagh gan taise.
    Cheap gach éinne go gcomhairleoghadh sí dhó ghéilleadh agus a ínsint amach pé rud do bhí ar eolas aige i dtaobh a pháirtithe.
    Ach bhí breall ortha. Sheasaimh sí go daingean (?) agus do ghlór láidir misneamhail do ghlaodhaig si amach chuige agus dubhairt: "Ná géill! Ná géill
    Níor gheill ach dfhulaing sé a sciúrsa go cródha, agus mairean a ainm agus a chlú go dtí an lá atá indiu ann.

(Conchubhar Ó Coileáin ó Dhún na Séad do scriobh.)
  2. Tamall siar ó dheas ó Eochaill tá ceann tíre ag síneadh amach chun faraige ar a dtugtar Cnoc a' Dúin. Thuas anáirde ar an gcnoc so tá carraig iongantach le feiscint. I gcaitheamh ráithe den bhliain, bíonn sí maol gan aon