Scoil: Scoileanna i gCraoibh an Sciobairín de Chumann na Múinteoirí Náisiúnta

Skibbereen, Co. Cork
Mícheál Ó Cuileannáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    umha (ná h-úsáídtear anois). Tá sean roilig gairid do 'na gcuirtí daoine le linn na 'bpéin dlighthe.' Falla garbh gan mhairteál tóghta na thímpal agus leac mhór 'á chlúdach lastuas de agus beagáíní siar uadh tá altóír ( 2' x 3' x 2') agus léíghtí Aifreann uirthi fadó, in aimsir na bpéin dlighthe.

5.6.7.8.
    Do réir scéalta na seandaoine chítí dhá chat bhána 'na suidhe ceann acu ar gach taobh den tobar. Siné cuis na h-ainme. Ní dócha gur thobar beannuighthe riamh é, ach toisc Aifreann bheith á léighte ar an 'altóír' ann, chuireadh na daoine ana-speís ann.
    Tá sé clúdaithe le driseóga tiugha. Ní gearrfaí iad so, mar rud mí-ádmharach dob eadh iad do ghearradh.
    Óltar uisce an tobair ach ní úsáidtear i n-aon tslighe eile é.

16. Aon uair amháin do nig bean éadaí san tobar agus rith sé i ndíse.
    19. 151 + 151. 3" ón gciumhais thiar agus 15" ón mbun

(Risteárd Ó Motharua. Oide Scoile: An Dúinín: Baile Chaisleáin, do bhailig an t-eolas so. Do dhein sé cnuasacht log-ainmneacha i gceantnar an tighe scoile leis.)
    Bawnishall, Co. Cork
    Risteárd Ó Motharua