School: Scoileanna i gCraoibh an Sciobairín de Chumann na Múinteoirí Náisiúnta

Skibbereen, Co. Cork
Mícheál Ó Cuileannáin

M Ó'C
  2. Ar an gcéad leathanach eile cuirim Béarla do dhein Deiní O Súileabháin éigin ó Bheanntraighe nú ó Dhún Mánmhuighe, agus Gaoluinn do chuir Míchéal Chormaic air. Tá an Béarla ana throm. Ó Dhiarmuid Ó hIarfhlatha - colceathair lem' bmáthair fuaras iad so - Beannacht Dé len a anam.
    Níl aon chúntas agum i dtaobh an tSúileabhánaig seo ach amháin nárbh é Donchadh an Leathanachta é.
    Chanadh Diarmuid é go minic agus bhíodh colg air nuair ná heistighthí leis go deire na scríbe.
    Is é fonn atá air ná leagan de " 'S a mhúirnín dílís" nú "An Díbearthach ó Éirinn. Tá an fonn nú ceann cosmhail leis ag an Athair Padraig Breathnach ina leabhríní ceoil "Beannacht a's buadh Dé." Mícheál Cormaic do cheap é sin leis, agus is ó Sheán Buirséal - gaol le Mícheál Chormaic do tógadh sios é.