School: Scoileanna i gCraoibh an Sciobairín de Chumann na Múinteoirí Náisiúnta

Skibbereen, Co. Cork
Mícheál Ó Cuileannáin

(c & d). Dá mbeadh an Tuireamh le léighe i Laidin agus i mBéarla, bheadh éácht déanta.
    3. (b) agum: béim ghuth ar an gcéád tsiolla, amhláímh ní fheadar anois ciacu "um láimh," nú "óm' láimh" a dubhrathas. Deirtear ná raibh aon scríobhnoireacht ag M.C. (d) párdún agut. Féach (b) thuas
    Afuins = offence. Béim ghuth ar a' gcéad tsiolla.
    Mac Uí Áirthnéidig ón gCoill Móir láimh le Drom Dhá Liag thug é seo dhom. Chuireas síos díreach mar adubhairt sé é. Beannacht Dé len a anam. Tá sé ar shlighe na fírinne le fada.
    M Ó'C
  2. Ba shine ná Míchéal Chormaic Donchadh Ó Súileabháin ón Leathanacht. Lastoir de Dhrom Dhá Liag atá an Leathanacht. Bhí paiste beag talmhan aige, ach do théidheadh sé síos amach na chábóg. Ní raibh aon scoláireacht air, ach tá iarsma an léighinn go soileír na chuid dán.
    Ní fláir nú bhí sórd dámhscoile ann len a linn mar deir sé i gceann dá dhántaibh.
    "Táim tanachach tréith gan gné na hóige