School: Scoileanna i gCraoibh an Sciobairín de Chumann na Múinteoirí Náisiúnta

Skibbereen, Co. Cork

"Táim tanathach tréith gan ghné na hóige
    Agus ní ghlacfaidís éigse an léighinn 'na gcóir me
    Ach ó athruighis saoghal fé scéim na glóire
    Beannacht Mhic Dé a's na naomh ad bhóthar"
    Cér b'iad na héigse ná glacfadh 'na gcóir é? Ní foláir dar liom nú bhí Cúirt éigin, agus gur cheap lucht na cúirte ná raibh a dhóithin léighinn air chun bheith páirteach leo féin. Ach samhluighim féin gur cheárdamhla agus gur b'ealadhnta na ranna do cheap sé ná éinne eile acu. Nú, b'fhéidir go raibh sé ró-cheanamhail ar an ól, mar is minic a thagaraighean sé do, 'na chuid dánta.
    In amhrán eile dubhairt sé
    "Do gheobhainn an chraobh i ngnó na hÉigs'
    Dá mb'eol dhom léige ná scrí' ar bun"
    Tá amhrán eile i gCairbre againn nách eolach cé cheap é: " An Bheistín Liath." Ní hé seo " an Bheistín Liath" atá i gCeol ár Sínnsear ag an Athair Pádraig Breathnach, ná an ceann do cheap Murtaí Learaí. Ceann eile ar fad é. Is dóigh liom gur b'é Aodh Ó Tuama ó Chorcaigh do scríobh ó Shean Táilliúir é. Níl sé sa leabhar so mar ní duine dár gcoiste chuir síos é