School: Scoileanna i gCraoibh an Sciobairín de Chumann na Múinteoirí Náisiúnta

Skibbereen, Co. Cork

Diarmuid Ó Mathghamhna ón mBraghaid. Pr. Midhe-Ruis.
    Pádraig Ó hIcidhe ó Mhidhe Ros
    Pól Ó Donogáin ó Cheanntar Ruis.
    Agus tuile nách cuimhin liom i láthair na h-uaire.
    Bhaineadar san go léir leis an gceanntar. Ach deirtear leis gur chaith Diarmuid na Bolgaighe tréimhse ag obair ar mhianaí Dúinín Ruis, agus is deimhin go raibh an tAthair Labhrás Ó Mathúna tamal na shagart i gCléire. Is ann a cheap sé "Laogh mo Chroidhe."
    Dámh Scoil.
    De dheascaibh gan scríbhní againn is deacair ínsint anois a raibh dámh-scoil nú Cúirt Filidheachta ag filíbh an cheanntair seo ach is dóigh liom go raibh tráth éigin. Ag scríobhadh síos an "Móta Glas" dom ó Dhonchadh na Beárnan ón dTuairín. dubhairt sé liom gurb amhlaidh gur bhuail triúr filí umá chéile lá Domhnaigh san Sciobairín. Trí Dhonchadh dob eadh iad. Do shocruigheadar teacht le chéile coidhcigheas ón lá san agus a dhéantús féin de dhán ag gach