School: Ráth an Tóiteáin (Burnfort), Malla (roll number 11249)

Burnfort, Co. Cork
Domhnall Mac Óda (Archdeacon)

1. (continued from previous page)
    Chnoc an Bhuidéil san mbliadhain 1690 ag saighdiúirí Riógh Liaim toise go raibh Mac Uí Barróid agus 400 dá shaighdiuirí ó Mannistir na Mórna ag troid ar thaobh Rí Shéamais Luimnirch agus i gcathanna eile. Tá an caisleán ag tuitim as a chéile ó san. Tógadh an talamh go léir uaidh agus tugadh é do lucht leanaimhne Liaim. D'imthigh Mac Uí Barróid agus a mhuinntear go dtí an Fhrainnc leis na "Géanna Fiadhaine" agus marbuigheadh ann i gcath é.
    Tá sgéal mar gheall ar Aodh Ó Néill ag dul thar an áit go Cath Ceann tSáile (1601). Chuir sé cheist ar dhuine áitiúil :- Cé tá ina choimhuidhi sa Chaisleán thuas? Freagra ;- Duine uasal ó Shasana ann le 400 blian.
    Aodh Ó Néill ;- Is fuath liom an bodach sasanaigh díreach chóin mór as dá mba indé a tháinigh sé ann.
  2. Tá fotharaigh fairsinge ar thaobh an bhóthar timcheall leath-mhíle slighe ó Bhaile na Móna. Eidhneán ag fás go tuigh air ne na fallaí. Tá sean-caisleán sa chuinne thiar theas agus sean cill na lár le roillig timcheall uirthi. A lán árus mbeag scaipighthe annso annsúd - áruis comhnuighthe i gcóir na Manach. Fallaí móra 20' x 52' timcheall ortha go léir. Tógadh an Mainistir sa bhliadhain 1189 ag Ridirí na dTeampall fé éigheamh (?) Naomh Eoin Baiste. B'ionann aid agus saighdiuirí na Croise a bhí tar éís teacht thar n-ais ós na cogtha sa Tír Naomhtha. Sasanach darabh ainm De Sancto Helena
    Domhnall Mac Óda
    Teacher