Scoil: Ráth an Tóiteáin (Burnfort), Malla (uimhir rolla 11249)

Burnfort, Co. Cork
Domhnall Mac Óda (Archdeacon)

Ar an leathanach seo

1. Tá fothraigh an chaisleaín seo suidhte, ceathrú míle ón Staisiún i Mainistir na Mórna. Tá seás ardán ar thaobh na láimhe deise agus as an mbóthar ó Mhagh Calla go Corcach. Tá na fallaí leina briste anois agus beagan eidhneáin ag fás astha. Bhí stuirm ann bliadhanta ó shoin agus thuit cliathán iomlán as.
    Deirtear ins na [#] leabhair seana Sgeáltacha gurbh iad na Manaigh (Ridirí na dTeampall) a thóg é chun an mainistir atá as an dtaobh eile den bhóthar, a chosaint. Deintear leis go raibh casán nó Pasáiste fé thalamh ón gaisleán den mhainistir. Níl a rian le feiceint anois.
    Ní ró-fhada a bhí na mornánaigh sa tír nuair a tharnaigheadar as an gCaisleán agus na talamhaistí thart timcheall air a sciobadh ós na gaidhíl. Tháinigh sasinánach darbh ainm Mac Uí Barróid agus fuair sé seilbh an chaisleaín agus 26,000 acra talínan theas uaid go dtí Baile an Chullaigh. Caisleán Beag barroideach ann. Bárúntacht na mBarróideach a tughadh mar ainm ais sin. Catoiluigh do bheadh iad.
    Srois leath-fhada do bheadh an caisleán mórn. Fallaí leathana láidre agus túra cearnógach ar an dtaobh theas. Leagadh é le gunnaí Mórna ó
    Domhnall Mac Óda
    Ní fios