School: Áth na Líonta, Malla

Garrynagearagh, Co. Cork
D. Ó Cochláin

1. Beirt ghréasuidhe fíor
    Bhí beirt ghréasuidhe ina gconaí díreach as geata an tseipéil san tigh go bhfuil Mac Uí Bradford ann anois.
    Bhí an gréasaí bacach agus bhí mada croise aige - bhí printís óg aige ag cabhrú leis. Lá áirithe tháinig bacach isteach agus bhí maide croise aige - bhí sé ag lorg deirce ón ngréasaí.
    Thug an printís faoi ndeara go raibh an dá chois go maith aige agus ná raibh aon ........ón maide croise aige.
    Bhíodar ag caint tamall - agus dúirt an printís go rithfeadh sé an bacach ar ghloine uisce beirthe (leog sé ann gur leis féin maide croise a mháistir) mar bhí siopa poitín i ngar dóibh.
    Socraíodar go rithfidís go driseog mór ag cuinne an bhóthair - timpeall 500 slat uathu