School: Baile Glas (Meastha), An Bhlárna (roll number 10930)

Ballyglass, Co. Cork
Máiréad, Bean Uí Bhuachalla

1. (continued from previous page)
    Daoine óga iseadh na daoine ins an mbaile, ach tá cúigear sean-daoine innti. Níl ach cuid beag gaedhealge ag na ndaoine seo. Nil ach ceann amháin des na daoine seo abalta sghéal Gaedhealge do innsint.
    Bhí alan daoine na gchomhnaidhe ins an mbaile fearann fadó, ach tá alan díob taréis dul go dti tíortha eile anois ag lorg á slige mbeatha.
    Níl an talamh bog, agus tá sé go maith cun turnapí, agus arbhair do chuir innti. Níl aon coill ins an mbaile, ach tá coill cupla mile ón mbaile. Tá abha ins an bhaile, agus is é an ainm atá uirthi ná "Sruth an Feidiladora" baineann cupla sgéal leis an abainn so
    An fáth go bhfuil an ainm sin uirthi iseadh, mar fadó bhí Fhidhiladóir ag dul treasna na
    Cáit Ní Cróinín