School: Gleann Gabhna, Tulach an Iarainn

Glengoura Lower, Co. Cork
Máire Ní Dhubhshláinghe

ann ach gabha.
    Sé Moghaoile ainm an pharóiste 'na raibh sé acht sé Connaithe an ainm atá ar an bparóiste anois, mar do bhí séipéal i Moghaoile fadó agus do leagad ó agus ní raibh aon airgead ag na daoine cun é do tógad árís agus tar chis tamaill do dhéin síad seipéal i gConnaithe agus ghlaoidheadar Conna ar an bparóste annsan.
    Ní raibh ach aon doras ins na tighthe agus píosaí admhaidh cun an tuighe do choimeád súas. Ní raibh ach aon seómra ins na tighthe. Ní raibh acht cúpla duine in a gchomhaidhe i ngach tigh. Níor chuir na daoine aon dath ar na fallaí mar cuireann síad anois ortha. Ní raibh aon leac amuigh den doras acu leis.
    Bríghid Ní Gealbháin
    Glenacroghery, Co. Cork