School: Béal Átha Hubhla (B.) (roll number 3997)

Ballyhooly, Co. Cork
Dáithí Ó Murchadha

1. Tá Inse na Paluise suidhte idir Baile-Atha-hUbhla agus Mainistir Fear-Muige. Tá sé suidhte ar taobh na h-Abhann Móire timcheall dhá míle o'n sraid baile. Tá naoi tighte breagtha ann. Tá cuigear nó seisear daoine ins gach tig, agus tá timcheall seasca duine ann ar fad.
    Deirtear go bhfui palas ag na daoine maithe fe'n dtalamh i bpairc Mic-Dé-Buirce. Clostaí na daoine maithe ag sugradh, ag leimrigh, agus ag iomaineacht insan bpairc sin. Tá an pairc suidhte ar taobh an bhothar. Sin é an cúis na tugtar Inse Na Paluise ar an ait anois.

Is iad seo na h-ainmneaca atá ar na feirmeóirí ata na gcomhnaidhe ann:-
    Ó' Luinneachain