School: Béal Átha Hubhla (B.) (roll number 3997)

Ballyhooly, Co. Cork
Dáithí Ó Murchadha

1. (continued from previous page)
    an t-éan sceinnte. Nuair a bhíodar ag fágaint an tighe dubhairt an driothair b'óíge, "de an chúis nár rug sibh air nuair a chonnaich sibh é ar an mbothar." Dubhairt gach duine acu ná feachadhar é ar aon chor. Do bhí amhras acu ar an amadán agus do mharbhuigheadar é nuair do chuadar abhaile. Deirtear go bhfuil rian na fola ar an bhfalla fós.
    Do bhí droch-chrioch ag gac duine acu. Do bhí duine acu ag piocadh spionán insan gáirdín agus chonnaic an driotháir eile é. Rith sé i comhair an ghunna agus do mhairbh sé an driothair laithreac, mar shíl sé gurbh gadhaighe a bí ann. Do bhí duine eile acu ag siubhal cois na h-abhann lá agus do bhí dhá choin ar éill aige.
    [ tá cuid den scéal seo ar leachnach 314]
    chaitheadar isteach san abhainn é. Do bhí driotháir eile ag léígheamh leabhair cois na h-abhainn, do thuit sé isteach agus do baghadh é. Tá síad curtha i reilg Cill Atha. Dubhairt an sagart go mbeadh leaghadh cubhair na h-abhann ortha, agus do fíoradh an tarngaineacht.
    Tá an scéal seo ag gach aoinne timcheall na háite.
    Muiris de Barra