School: St Theresa's, Coachford (roll number 14022)

Clontead More, Co. Cork
Timothy Forde

1. Do chomhnuig feirmeoir beag ar thaobh Muisire. Bhí a ceathrar no a cúig cinn de bhuaibh aige agus spota deas tailimh aige. Do choimeádadh sé beirt fhear ag obair do agus la mar seo bí sé deallramhac ar bháistigh. Do bhí na fir ag ithe a mbricfhaist. Prataí is bainne a bhiodh mar biadh ags gac aoinnibh an uair sin. Bhí an lá ag bagairt ar bheith fluic agus bhí eagla ar bhean an tighe go n-iompócadh se go h-olc agus nár bfheidir dos na fearaibh aon nidh a dheanamh agus an bricfhaist ithe aca. Bhí sí ag an doras ag feacaint amach ar mhullac Muisire agus d’iompuigh sí orta go h-athasac agus dubhairt :-
    “Tá ceo ar Mhuisire agus clárach lom
    An comhartha soininne is fearr ar domhan”.