School: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (roll number 14993)

Ré na nDoirí, Co. Cork
Amhlaoibh Ó Loingsigh

1. Sé an áit a rughadh Naomh Fíonnbarra ná thiar le thais an Gúgáin. Deirtear go dtáinig beirt mhánach isteach chúcha aon oidhche amháin agus go rabhadar ag chainnt leis an ngarsún Fionnbharra tamall maith don oidhche agus gur thaithn sé go h-an-mhaith leo. Nuair a bhíodar ag imtheacht d iarradar ar a mhuinntir e leigeant leo agus go ndheanfhaidís mánach dhe ach dubhairt a mhuinntir go raibh sé ró óg fós. Deich mbliadna dhiaidh sin, thánadar arís agus d'imthig Naomh Fionbharr leo an uair seo. Cuireadh isteach i gcoláiste é agus taréis naoi no deich do blianthaibh deineadh mánac de agus cuireadh ar fuaid na tíre é ag craobhscaoileadh an creideamh.
    Deirtear freisin gur bé a cuir ar bun cathair Corchaighe. Nuair a bhí sé ag déanamh an t-shéipéil a gCorcaigh agus nuair a cuaidh sé siar air cun
    Dómhnall Ua Laoghaire
    Doire an Aonaigh, Co. Cork