School: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (roll number 14993)

Ré na nDoirí, Co. Cork
Amhlaoibh Ó Loingsigh

1. Bhí fear ann fadó agus thug sé airgead ar iasacht dho dhuine des na cómharsain ach ní rabhadar a thabairt tar nais. Aon oidhche amháin chuaidh sé cun an t-airgead d'éileamh agus nuair a chuaidh sé go dtí doras an tíghe d'airig sé muintir a tíge ag cainnt istig agus sé an rud a bhí ar siubhal aca ná ag cainnt mar geall ar an airgead agus dubhradar gur mhór ar náire dhóibh gan é a n thabhairt thar n-ais Thug an sean-duine annsan go dtabharfhadh na daoine bochta an t-airgead thar n-ais dá mbeadh sé achu agus ní leigfheadh náire dho dhul isteach agus an t-airgeadh iarraidh ortha. Cas sé ar a sháil airís cun dul abhaile ach nuair a bhí sé ag dul treasna an droiched do léim an sprid amach cuige agus thosnuig an bheirt aca ag troid ac bhí an sprid ró láidir do. Níor mhairbh an sprid é ámhthach ach nuair a
    Bean Uí Iarfhlaith
    An Ráth Thoir, Co. Cork