School: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (roll number 14993)

Ré na nDoirí, Co. Cork
Amhlaoibh Ó Loingsigh

1. Bhí sprid thuaidh le thais réídh Culagáín agus ní raibh aon far in Eírinn a throidfheadh í ach aon fhear amháin mar do bhí sí ró mhaith dhóíb go leír. Do bhí sprid eile teas le thais an Sgibirín agus do bhí aon fhear amháin theas a bhí ró láidir di agus aon lá amháin dubhairt sé go raghad sé ó thuaidh cun an sprid thuaidh dfheiscint. Nuair a chuaidh sé ó thuaidh dfhiafhruig an fear de cad a thug é. Dubhairt sé "Cun an sprid do throid" "Má tánais cun í do throid" ara an fear thuaidh "raghad-sa in aonfheact leat ar eagla go mbeadh sí ró mait dhuit" agus thomáineadar araon leó le chois a chéile. Ní rabhadar imtighthe abhfad nuair a leím an sprid chúcha. Nuair a connaic an fear theas í thuit a lámha leis agus níor fhan aon anam ann. Chaith an fear tuaidh í troid an uair seó leis agus ba ghearr gur chuir sé an rith uirthi.

Pádraig Ó Liathain
    Doire an Eanaig