School: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (roll number 14993)

Ré na nDoirí, Co. Cork
Amhlaoibh Ó Loingsigh

1. Tamall maith de blíadntaibh ó thoin bhí fear de mhuinntir Suilleabháin atair mór "Dan Nancy" tiar ansan i gCarraig na Dobhaire la thoir de Beal Átha an Gaorthaidh. Bhí sé ar a dhícheall go maith ann leis acht ní raibh aige acht trí cinn de bhuaibh.
    Maidin amháin chuaidh sé síos go dtí an loch cun na ba do casadh abhaile cun iad a crúdh.
    Bhí bó riabhach - bó siroinseára in aonacht leó. Cas sé abhaile a chuid feín agus dfhág sé an bó riabhach na dhiadh. Nuair a bhí na ba crúidhthe ag a mhnaoi dfiafhruig sí de cér leis an bo siróínseárdha - mar bhí sí amuigh sa clós tareis na ba eile do leanamhaint aníor. Dubhairt an fear na raibh fhios aige ach go raibh sí tíar ar an inse nuair a chuaidh sé i d iarraidh na bá agus gur lean sí aníos iad. "Pé duine gur leis í." arsan bean "ba mhor an déirce í do crúdh" mar conaic sí ga raibh sí
    Seán Ó Síothcháin