School: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (roll number 14993)

Ré na nDoirí, Co. Cork
Amhlaoibh Ó Loingsigh

1. Sé an oidhche agus an lá ar mó sa bliain go bhfhuil piseóga ag baint leo ná oidhche agus lá Bealthaine agus tá mórán des na piseóga san le fághail ós na sean daoine fós beo cuid acu. Cúpla céad bliain ó thoin sar ar deineadh lasáin sé an rud a bhíodh ag na daoine cun a bpíopaí do lasadh ná sméaróidí dearga agus nuair a bhídís ag imeacht amach ag obair thógaidís leó sméaróid nó dhó istig i sáspan ach lá Bealthaine ní bheadh cead ag aoinne smearóid a thógaint amach as an dtig mar cheapaidís da dtógfá an sméaróid go dtógfá an rath go léir leis.
    Baineann an cuid is mó des na piseóga so le h-ím agus bainne agus seo ceann des na scealtha mar gheall ar ím. Bhí bean ann an uair sin agus í ag imteacht timcheall agus lámh an Land Lady aice agus an méid seó a rádh aice "lámh an Land Lady bailig an tím chúgham." Bí aon líon tighe amháin ann agus bhíodar scriosta aice agus ar deireadh nó fhéadfhaidís an cuigion do dhéanamh in aon chor. Cuireadh fios
    Seán Ua Tuama
    An Ráth Thoir, Co. Cork