School: Baile Mhúirne (C.) (roll number 15347)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (continued from previous page)
    tamall chonnaic sí deatach agus rith sí do dtí an áit agus bhí bean istig agus bhí buacaillín agus í ag déanamh spóirt di.
    Chuaidh sí isteach agus d'iarr sí lóistín na h-oidhche ar an mnaoí, thug sí di é agus chuir sí cóir maith uirthi agus ar maidin nuair a bhí sí ag imteacht do thug sí cíor de agus dúbhairt sí lei aoinne a chífeadh sí agus gruaig gránda aice na beadh aice le déanamh aici ach an cíor a cuir ann agus go mbeadh gruaig breágh aici.
    D'imithig sí leis agus an tarna oidhche tháinig sí go dtí tig eile agus do bean agus leanbh dá blian istig agus d'iarr sí ortha a dtabharfaidís lóisdín na h-oidhche dhe agus do thugadar agus ar maidin nuair a bhí sí ag imtheacht do thug an bhean siosúr de agus dúbhairt sí dá bhfeicfeadh sí aoinne le balcais cirt go bhféadfadh sí an siosúr do chuir ann agus go mbeadh eadaighe breaghtha uirthi. D'imig sí lei agus an céad oidhche eile tháinig sí go tig eile agus bhí bean agus leanbh bliana istig ann, thugadar lóistín oidhche dhe agus ar maidin nuair a bhí sí ag imtheacht do thug bean an tíghe fáinne dhe agus dúbhairt sí dá bhfheicfeadh sí tobán éadaighe salacha in aon áit ná beadh aici le déanamh ach an fhainne do cimilt leo agus go mbeidís glan ansan. Do ghaibh sí buidheachas leis an mnaoi agus chuir sí an bóthar de.
    An cearthmhadh oidhche bhí sí ag imtheacht agus tháinig
    AT0425: The Search for the Lost Husband