School: Cúil Aodha (roll number 16521)

Cúil Aodha, Co. Cork

Nuair d'eirig Seán ar maidin a's cráidhte bhuail a bhasa
    Sé dubhairt go raibh sé creachta a's go bhfágfadh sé an saoghal
    Mar dá ndruim go bhfaghadh sé ainnir snaidhme ag cléir go daingean
    A's do dhéanfadh capall maide leó a chomáinfeadh an traen.
  2. Bhí buachaill díomhaoin 'na chómnuidhe i ngaorta an tSléibhín. An bpeiceallach a tugtí ar. THug duine uasal a bhí 'na chómhnuidhe i n-aice na h-áite cuireadh dó dul ar dinnéar. Is amhlaidh d'oir do bpeith ar. Bhí cailín aimsire ag freastal ar agus thug sí rabhadh dhó mar seo. "Más maith leat bheith buan caith fuar agus te (treich)." Níor thuig sé an rabhadh agus dubhairt sí leis:- "más maith leat beith buan caith uait agus teich." Do rith sé agus do lean na saighdúirí é.
    Bhí máthair an duine uasail na suidhe lasmuigh de'n doras ghá grianadh féin. Do thóg an buachaill díomhaoin leis ar a dhroim í, Ní fheadfadh na saighdúirí caitheamh leis ar eagla gur bhí an tsean-bhean a bhuailfidís. Do lean na saighdúirí é chómh leis an abhainn mhóir. Do léim sé an abha. Do bhí