School: Sliabh Riabhach

An Sliabh Riabhach, Co. Cork
Éamonn Mac Suibhne

1. (continued from previous page)
    Gleann Cárach 'na bhfásann an th-arbhar is biadh, na h-árd-cnoic áilne sa Deasmhúmain thiar, Trí áiteanna d'fhág Naomh Pádhraig le beannughadh ag Dia."
  2. Bhí file na Leasa Buidhe i dtigh tábhairne la i Maghcromhdha is bhí sé ag cainnt is ag cur de mar ba ghnáth. Bhuail chuige isteach Concubhar Mhicil ("an caillcóír) agus bhí seisean go deisbheálach leis. Chómh luath is leag a shúil ar Fhile na Leasa Buidhe mheas sé go gcuirfheadh sé speic air. Mar sin labhair sé is dúbhairt "Gach file is fáidh a' trácht ar a ealaí féin.
    Fhreagair an file é is dúbhairt
    "Mar mhaithe led' cheárd bí a trácht go mbeidh banaí daor"
  3. Chómnuig fear ar an ngargaire darbh ainm Aodh Ua Tuama. Tugtaí "Aodh Gargaire" mar leas ainm air. Bhí tigh agus feirm tailimh aige. Pé sceal é thárla gur dhein sé socrú éigin ar an dtigh agus gur cuireadh an simné i ndiaidh a chúil agus deirtí aon tigh go dtárlochadh san annn go mbeadh púcaí le feisgint ann. Gan amhras nuair bhí an tigh i dtreó aige phós sé agus cailleadh a bhean, ach má (?) seadh Phós sé an tarna bhean - inghean do Shiobhán Ní Aragán
    Tadhg Ua Mullain