School: Sliabh Riabhach

An Sliabh Riabhach, Co. Cork
Éamonn Mac Suibhne

1. Bhí mac do Mhichíl Phadruig 'na chómhnuidhe thoir ar Cúil na Catharach in oirthear paróiste Bhaile Mhúirne Mattie ab'ainm do. Buachaill óg aérhac ab'eadh é. Chuaidh sé go Maghchromhdha lá go raibh deocha Nodhlag beag air. Casadh comrádaí buachalla air agus [?] ar óíl go dtáinig an oidhche ortha. D'oir dóibh teacht abhaile annsan agus chomáineadar leó an bóthar go dtí go dtánghadar go dtí an mbaile. Bhí an suipéir beirbhighthe rómpa ag a mháthair agus d'itheadar é. Dúbhairt an mac le na mhathair "A mháthair adúbhairt sé raghaidh mé anonn go Cathair Céarnan go bfeicidh mé an t-oighre óg atá ag mo dhriobhtár". "Airiú a laogh" ar sise fan istig tá sé ró dhéanach san oidhche. Níor dhein sé rud uirthi ach chomáin sé leis féin agus a chomrádaí buachalla a bhí 'na theannta i rith an laé, go ndeigheadar go dtí Carraig an Adhmaid go tigh tábhairne. Do ghlaodar amach chun óíl d'fhághail agus do leigeadh isteach iad.
    D'ól gach duine acu tréac[?] agus annsan do thógadar leó da phiúne Whiskey 'na bpóca chun é bhreith anonn go dtí an t-oighre óg. Do bhí capall iallaite acu. Do tháinig an breathnach anáirde ar an gcapall ag doras tíghe an tábhairne. Chomáineadar leó síor a' bóthar go dtí an ndroichead agus d'oir do Mattie teacht anáirde ar an gcapall mar chúlóg. Le linn do dul anáirde ar shiar an droicid shleamnuig se do'n t-shlait agus isteach agus d'imthigh sé fé'n
    Tadhg Ua Mulláin