School: Sliabh Riabhach

An Sliabh Riabhach, Co. Cork
Éamonn Mac Suibhne

1. Bhí fear ann roinnt bliadhna o shoin gurbh ainm do Pead Buidhe. Duine ab eadh é ná raibh aon tigh aige ach bhí sé ag maireachtaint ar a' méid a gheobhadh sé ós na daoinibh. Bhí ana dhúil aige i gceól agus bhí píb aige agus bhíodh sé g'á sheinnt. Aon lá amháin bhuail isteach i dtig é agus thosnuig sé ag seinnt an cheoil istig dóibh. Bhí an bheirt cailín amuich sa pháirc ag bailiú cuid na mbó agus nuair airígheadar an ceól ritheadar isteach agus d'fhágadar an ciseán amuich ar bhruach na h-abhann faid a bhíodar istig tháinig tuille san abhainn is sciob leis an ciseán. Bhí an t-seanbhean istig ar ghealaig annsan agus dúbhairt gur b'é Pead Buidhe agus a ceol fé ndearr an chiseáin bheith imighthe. File a beadh Pead is dúbhairt
    "Ní hé binneas mo cheól a sheól an ciseán chun siúbhal
    Ach an tuille le fórsa do sheól é go barraí na dtonn