School: Gurrane (B.) (roll number 14839)

Clondrohid, Co. Cork
Seán Ó Loingsigh

1. Bhí Eoghan Ruadh ag gabháil a' bóthar lá. Cuaidh sé isteach i dtigh agus bhí cailín istig agus í ag obair. Bhí sé cortha agus bhí ocras air. Bhí císte ar an dteine agus an gcailín. Tá an císte a dóghadh arsa Eóghan leis an gcailín.
    "Dó agus a dó sin a ceathair" arsa'n cailín. "Bhfuil t-athair mhor tímcheall an tíghe" arsa Eóghan. "Níl" arsa'n cailín "ach tá an tigh tímcheall air, tá sé sa leabaidh." Bhí a fhios ag Eóghan anois gur b'í an inghean féin a bhí ann.
    Nuair d'airigh fear a'tíghe an chaint thíos sa chistin d'éirigh sé agus tháinig sé anuas an staighre.
    "Cad is ainm duit-se"? arsa Eóghan.
    "Tá m'ainm fúgham is mo shloinne ós mo chionn" arsa'n fear.