School: Lios Leamháin, Tigh Molaga (roll number 12145)

Lislevane, Co. Cork
Conchobhar Ó Súilleabháin

1. (no title) (continued)

There is a fort in Grange.

(continued from previous page)
    ago Mr. Hayes put charges of dynamite into it and blew it up in search of gold which he thought was buried there. He laboured at this work for four years but found nothing. It is growing hay since.

Tá lios i n-aice mo thighe.

Tá lios i n-aice mo thighe. Tá sé ann na mílte bliain. Tá sé an-árd. Na daoine a thóg é do bheireadh siad an chré go léir i málaí ar a ndromanna. Nuair a bhí duine aca thuas air ní fhuair sé aon rud le n-ithe ná le n-ól ag annsan d'éag sé agus an duine a bhí ag breith na criadh do chaith sé an chré síos air agus d'fhág mar sin é. Annsan do chuaidh duine eile aca suas air agus thárla an nídh céadhna. Nuair a bhí an lios tógtha do bhí caidhreamh ag na daoine oidhche amháin go raibh ór ins an lios. An lá i na dhiaidh do thosnuigh siad ag réabadh an leasa agus do chuaidh siad síos agus síos féachaint an bhfaigheadh siad an t-ór acht ní raibh aon ór ann agus do chuir siad suas é arís agus tá sé thuas ó shoin i leith. Lá eile do tháinig fear beag amach as agus do bhí cóta dearg, agus caipín dearg, agus stocaí dearga air, agus do bhí cróca óir i n-a