School: Clochar na Trócaire, Clanna Caoilte (roll number 7651)

Clonakilty, Co. Cork
An tSr. Treasa

1. COS DUBH
    Luibh na Sídheó. Geibhtear é ag fás ar sean-fhallaí. Bainfí úsáid as i góír gach saghas breóíteachta. Níorbh fholáir do dhuine des na comhursain é do phiothagh (?) Cuirtí in- oireamhaint é sa stslighe ceadhna is a deintear tae san lá atá indiu ann. Níorbh fholair é do sgagadh agus an deoch do thabhairt do'n othar tar éis dul fé agus roimh eirghe na gréíne. Dá dtagadh biseach ar an othar, thiochfaidh dath glas ar na billeogaibh, agus muna raghfadh an duine breoite i bhfeabhas, d'fheadhfadh na billeoga.

Sgéal i dtaobh na Coise Duibhe
    Bean Casey abhí ina cómhnuidhe i sráid Muilinn i dTigh Molaga a innis an sgéal tímcheall 40 bliain ó shoin.
    Eibhlín Ní Mhurchadha
    South-ring, Co. Cork