School: Clanna Caoilte (B.) (roll number 12286)

Clonakilty, Co. Cork
Ss. Ó Síthe

Clanna Caoilte (B.) | The Schools’ Collection

(continued from previous page)

ceann-fé ar an rí agus nocht se a dhá chluais do lucht na cuairte agus níor fhan fhocal ag éinne aca. Chuaidh Labar as a' gcuairt amach, ghaibh se na capaill fé na cóiste. shuidh sé isteach ann agus thiomáin leis gur shrois se Loch Éidin siar ó Sgibrinn. Threóraig se na capaill isteach sa loch gur bhaidh sé é fein.

Níl aon bhás a bhaineann preabh chómh uathbhásach as croidhe an Éireannaigh agus an bás san. b'in é an bás ámh a bhí i n-dán do'n triúr a dhaoradh chun a gcrochta i gClanna Caoilte (1798). Is amhlaidh cuireadh i leith go raibh baint aca leis na h-Éireannaigh Aontuighthe. Pádraig Ó Árgan an fear ab shine ortha, fear tímpal le dachad blian a bhí ann, áthair clainne é, mórseisear aca.

Mr John Keohane
Bealad East, Co. Cork