School: Rinn Ó nGriana, Cuan Dor (roll number 6009)

Reenogrena, Co. Cork
Seán Ó Donnabháin

1. Tá áit áirithe ar a dtaobh theas de Rinn ó nGriana go glaodhann siad Caisleán na Saighdiúirí uirthe. Do bhí na Saighdiúirí na gcomhnuidhe ann sa t-sean aimsear agus do bhí airgead agus ór go leór acu. Deireann na sean-daoine go bfuil an t-airgead curtha i bhfolach fé leach mór atá ann agus tá an leach le feiscint fós. Do fuair bean píosa airgid i n-aice na h-áite agus bhí dáta dhá céad bliadhan ó shoin air. Tá tráig i n-aice na háite go nglaodhtar Cuan na Seasca mar Seasca ab ainm don oifiséar a bhí os cionn na saighdiúirí