Scoil: Cill Mhic Abaidh, An Léim (uimhir rolla 11245)

Kilmacabea, Co. Cork
Seán Ó Donnabháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí Séamus de Bharra, Máighistir Scoile - go ndeine Dia tróaire air, bhí sé oíche ag dul abhaile, agus bhí sé déanach go maith, díreach agus é ag gabháíl thar Lisín na n-Arm. Tháinig an bhean amach as an lios chuige, agus thug a h-aghaidh air.
    D'féach sé uirthi agus má fhéách ní fheaca sé riamh aon bhean chómh grándha léi. Bhí a gnúis dorcha dubh grioma, béal mór ar leathadh aici agus gut h-aon fhiacal dá raibh na dranndal-uachtarach ag dul síos de dhruim a smigín. Tháinig scannradh agus crith-eagla ar Shéamuis agus d'iarr sé cabhair agus trócaire ar Dhia ag gearradh fíóghar na croise air féin agus é ag déanamh ar an dtig agus na cosa ag lúbadh fé agus é ag séideadh fuar alluis amach thríd agus an sprid fuar le na shálaibh. Do lean an sprid é dti an doras ach ní deaghaidh sí níos sia air.
    Do dhún Séamus an doras uirthe agus d'fhág lamuigh í agus thug sé an leabaidh air féin agus ar maidin amáireach sé an chéad rud a dhein sé ná sgéul a innsint do mhac na mná mar d'aithin sé an sprid go maith. Cómharsa mná leis a bhí tamall tréís bháis do bheadh í agus dubhart Séamus le na mac go
    Pádraig Ó Connaill
    Myross, Co. Cork