School: Cnoc Sceach, An Léim (roll number 10603)

Knockskagh, Co. Cork
Ss. Mac Carrthaigh

1. (continued from previous page)
    Thosnuig Mícheál ar ranna 'cur le chéile agus é go hana óg mar sin. Bhí sé ag fosaidheacht na bó lá agus thuit sé na chodladh. Nuair dhúisigh sé bhí an donas de díoghbháil déanta ag na buaibh. Ceap Micheal amhráinín beag ach níl le faghail anois de ach dá líne. seo mar a ritheann sé.
    Níor fhágadar ruaine dtaobh shuas díon gan bearradh prátaí na cluaise is na cluaintí do bhí ag easgair.
  2. Tá scéal mínigthe ag baint leis seo mar amhrán i n-amisir na deachamhan do thuit sé amach. Bhí Mícheál dá fhichid bliadhain an uair sin nuair cuireadh cosc le na ministirí [?] deachamhain do bhailiú sa t-seana nós bhí [?] ag na feirmeóirí bochta mar cheapadar go rabhadar saoruatha ar fad. Cé na Rabhadar ná saór.
    Bhí Seámus Ó Donnabháin ó Scaoinse an éisc 'na cleireach i Somerset House an uair chéadna Thárla go raibh sé sa bhaile ar laethanta saoire an tráth do deineadh an dlíghe seo gur thagras di agus is é a fuair an t-órdú dul go dtí Ministir Sannrach a bhí i Léim Uí Donnabháin chun innsint dó cionnus mar a bhí an scéal. Ansan iseadh do rith an filidheacht so ó bhéal Mhíchíl Chormaic