School: Barrlinn

Inchinarihen, Co. Cork
Máire Ní Chruadhlaoich

1. Bárlinn is ainim do mo cheanntar, agus cómhnuighim i nDoirefinoin. Is é Cíll Mac Colm Óg mo pharóiste. Tá fice tig i nBárlinn agus cinn slínne atá ortha. Tá alán seana cabhlac tíghe ann, agus súas ar taobh an chnuich atá síad.
    Ní raibh aon bhóthair i mBárlinn fadó, gleann úaighneach do b'eadh é. Chómhnuigheadh gréasaidhe ann leis. Sean Daolan a b'ainim dó, agus na bróga a dheineadh sé ní leigfidís aon uisge isteac.
    Tá alán locha i mBárlinn leis agus súas ar na cnocaibh atá síad. Seo íad a n-ainmneacha. Ar aon taobh don bóthar tá Loc na mBreac Dearg agus Loc Buidhe, Ar an dtaobh eile tá Loc na mBan, Loch Fada, Loc Feola, Loc na dTurtóg agus Loch Céimín na nDámh.
    Léightí aifreann i mBárlinn leis, agus tá cearca cloc ann agus carraig an aifrinn in a lár
    Eibhlín Ní Cróinín