School: Clochar na Trócaire, Maghcromtha (roll number 10047)

Macroom, Co. Cork
Na Siúracha

1. (continued from previous page)
    ina seasamh ar bhruach an tSulláin, ar an ínse, inaice na háite 'na dtagann an leamhan isteach sa tSullán agus de réir gach deabhramh, tá an chloch san ina seasamh ar uaigh Mhathúna Mhic Chinéide, Rí Mumhan.
    Go deimhin b'é Bealach Leachta an cath ba mhó a troideadh sa cheanntar, ach mar a thuit amach ins gach áit eile in Éirinn bhíodh mion-chathanna ar siúbhal ann ar feadh na n-aois. Gaedhal ag troid i gcoinnibh Gaedhal agus Gall i gcoinnibh Gaedhal; ach nuair a bhí an cogadh creidimh ann agus nuair a bhíodar ag iarraidh léir scrios agus cos ar bolg do dhéanamh ar na Caitilicigh, do sheas gach Caitiliceach sa cheanntar amach ar son an Chreidimh go dílis dúthrachtac. 'Nósfadh sean daoine duit ""Crocadh Caitiliceach san áit úd" nó "baineadh an ceann de sagart annsúd." Cruthuigheann leaca na h-Altóir atá chómh flúirseach sa cheanntar chómh dílis is a bhí muinntear Mhúscraidhe idir sagart agus pobal agus nuair bearraimíd ortha amuidh ar thaobh an chnuic nó imeasc na gcarraig sa ghleann, tuigimíd áilneacht an chreidimh úd gur fhulaingeadar ar a shon.
  2. The siege of Clonmel in 1650 is one of the most memorable events in the history of Ireland. After taking Kilkenny, Cromwell hastened to Clonmel where he experienced