School: Carraig Uí Ulla (Carrigagulla), Baile na Groighe

Carrigagulla, Co. Cork
Pádraig Ó Hanluain

1. (continued from previous page)
    dheis do leaghadh chúirt sa Domhan Thoir. agus do thógad duine eile aca fóidhin gháig le n'a chois clé agus bhaineadh laogh druimfhionn dearg as an mbun do bhíodh sa' Domhain Tiar. a rogha aice é bheith innti nú aisti. Do bhíodar ag gabháil dá chéile chun go raibh drucht agus deireannaige agus meirgidhe [?] ag teacht: an an láir bán ag dul ar sgáth na cupóige agus gan Dia leis an g-chupóig, dá bh-fanfhad sí leí, madraidhe gearra ag amhastraigh insan áit i mbídís agus insan áit nach mbhídís ní labraidís aon fochail. Tháinig spideoigín bhruinn-dearg de mhuinntir Shúilleabhain ó Sliabh Luachra agus dubhairt le Seacrán, "A Seachráin, is fada ód' mhanáibh caointe sínte na tinneachta thú agus dhá dtuibharthá speach suas faoi sin, agus tá trí léinteacha draoidheachta gloine air sin agus dá [?] iad soin do bhriseadh, ní bheadh ann neart aon fhir." "Ní moill fada é sin" arsa Seachrán ag tabhairt speacha suas agus d'á mbriseadh. Rug isteach air agus thug sé
    Nora Sullivan
    Annagannihy, Co. Cork