School: Béal Átha an Ghaorthaidh, Maghcromtha

Béal Átha an Ghaorthaidh, Co. Cork
Gobnait, Bean Uí Liatháin

1. Nuair a cuaidh an Mhaighdean Mhuire agus Naomh Iosep go Beithleim bhí sé teipithe ortha lóisdín d'fhághail mar bhí an uile áit tógaithe suas ag na strainnséirig eile.
    Fé dheire cuadhar isteach i dtigh i na raibh fear agus bean ann agus d'iarradar bheit istig go maidin.
    Bhí an bean sásta an chead sin a thabhairt dóibh, mar bhí sí deagh-chroidheach acht ba dhuine doicheallach an fear agus cuir sé ón dorus iad.
    Ba gearr a bíodar imtighthe nuair a bhuail pian é, agus annsan tháinig catú air gur díbir sé an bheirt a iarr an lóisdín air. Chuir sé a bhean amach ar a lorg á rádh léi gan filleadh choidhche go bhfuigheadh sí amach iad.
    Chuardaigh sí síos is suas agus fé dheire cá thiocfadh sí suas leo acht istig i sgioból bó. San am ceadna bí ár Slánuightheóir beirthe agus É leagtha i mainséar a bhí ann.
    D'innis an bhean bhocht mar deirig do'n fhear ó sgaradar leis agus an cúis ar cuireadh i féin amach ar a lorg le na dtabhairt ar ais chun an tíghe. Nuair a bhí sí críochnuighthe le na theachtaire labhair an Mhaighdean Ghlórmhar agus dubhairt sí.
    "Bean mín ar fear borb
    Agus Mac Dé na luighe ar Colg."