School: Béal Átha an Ghaorthaidh, Maghcromtha

Béal Átha an Ghaorthaidh, Co. Cork
Gobnait, Bean Uí Liatháin

1. (continued from previous page)
    a bhí a chaint déanta aige d’iompaigh sé arís chun na haltórach agus do lean sé ar an aifreann agus bhí gach éinne ciúin. Bhí náire ar an muintir a bhí ag priocadh an amadáin. D’fhéach an t-amadán ’na thimpeall. Ní fhéachfadh éinne air. Dhruid sé anonn chun duine des na buachaillíbh agus thug sé raid dá ghualainn faoi. Níor chuir an buachaill blúire suime ann. Dhruid sé chun buachalla eile agus phrioc sé é go maith géar. Níor chuir an buachaill sin aon tsuim ann ach chomh beag. Dhruid sé chun buachalla eile agus thug sé cogar dó:- “Greadadh chughat,” ar seisean, “prioc mé agus beidh spórt againn !” Níor leog an buachaill sin air gur airigh sé an cogar.
    Nuair a theip ar Shéamas a chur ’fhéachaint ar éinne aon tsuim do chur ann thóg sé a cheann agus thug sé aghaidh ar an altóir agus do labhair sé go hard leis an sagart:- “Dé mhaise, a athair,” ar seisean, “le hanam t’athar féin agus bain an mhallacht díobh so arís – ní labharfaidh
    Eibhlín Ní Fhearghaill
    Oileán Eidhneach Thiar, Co. Cork