School: Béal Átha an Ghaorthaidh, Maghcromtha

Béal Átha an Ghaorthaidh, Co. Cork
Gobnait, Bean Uí Liatháin

1. Máire P Ní Chróinín, Goirtín Fliuch. Aois – Trí bliana déag
    Béaloideas – Scéal
    Bhí rí ann fadó agus ní raibh ach aon iníon amháin aige. Nuair a tháinig sí in aois pósadh ní shásódh aon fhear í. D’airigh buachaill é, a bhí ’na chónaí thiar i mBaoi Bhéarra, agus duairt sé go mbuailfeadh sé féin féna déin. Do cheannaigh sé culaith nua éadaigh agus leathdosaen haincisiúirí síoda. Chuaigh sé féna déin ansan agus bhí sé ag siúl síos suas an bóthar lasmuigh den tigh.
    Bhí an cailín laistigh den fhuinneoig ag féachaint air. Tharraigíodh sé amach ceann dos na haincisiúirí síoda anois agus arís agus chimilíodh sé dá shróin é; ansan chaitheadh thar a ghualainn é. Cheap an cailín ina haigne féin go ndéanfadh sé sin an gnó mar go raibh sé ana-shaibhir, gan amhras. Nuair a tháinig sé isteach ar lorg na hiníne duairt sí go bpósadh sí é. Bhí pósadh mór acu ar feadh seachtaine agus do thóg sé leis abhaile í. Shíl sí, gan dabht, go mbeadh cúirt mhór roimpi agus ina hionad san ní raibh ann ach botháinín ag bun carraige.
    Nuair d’fhiafruigh a hathair dá iníon i dtosach cad as go dtáinig sé, duairt sí gur mac do
    AT1455: The Hard‑hearted Fiancée