Scéal - An Tiarna Talún

Máire P Ní Chróinín, Goirtín Fliuch. Aois – Dhá bhliain déag
Scéal – An Tiarna Talún
Bhí Tiarna Talún ’na chónaí i nGoirtín Eoin fadó. Nuair d’oireadh do dul go Maigh Chromtha, nó teacht as, do caithfí an capall dob fhearr a bhí sa pharóiste do chur leis nó do chur ’na choinnibh. Uair a bhí sé ag teacht ó Maigh Chromtha do chuir sé fios ar chapall Sheáin Uí Luasaigh ó Chathair na Cátha chun dul ’na choinnibh. Chaithfeadh an giolla siúl abhaile mar ní leogfadh sé do teacht leis sa charráiste.
Nuair a tháinig sé go Doire na Leacan do rith gadhar amach as tigh a bhí ar thaobh an bhóthair. Do rug sé greim ar shálaibh an chapaill agus as go brách leis le fánaidh. Do tharraing sé ró-ghairid i gcasadh i nGoirtín na Coille agus d’iompaíodh é. Do briseadh an dá leathlaí agus do scoir an capall é féin amach ón gcarráiste. As san amach níor iarr sé capall ar aon tineontaí.
Nuair a fuair sé bás do bhí an áit mórthimpeall an tí clúdaithe le daradaoil agus iad go léir ag déanamh ar an dtigh. “Law” dob ainm do.

Máire P. Ní Chróinín
Gurteenflugh, Co. Cork