School: Béal Átha an Ghaorthaidh, Maghcromtha

Béal Átha an Ghaorthaidh, Co. Cork
Gobnait, Bean Uí Liatháin

1. (continued from previous page)
    “Má líonas féin,” ar sise, “níl aon rud spártha agam.” “Ó! sea,” ar seisean, “níl ansan ach leathscéal – ná fuil sé sa bhfeircín agat?” “Ó! tá an ceart agat, a Sheáin,” ar sise agus dhírigh sí ar é a mholadh i dtaobh a bheith chomh maith. Bhí a fhios aici gurbh fhearr le Seán an ghruaig a staitheadh dhe ná í a dhul sa bhfeircín. D’imigh sí agus fuair sí an t-im agus chuir sí scimín de idir na fearaibh. Nuair a chonaic an fear í ag lot an fheircín do thosnaigh sé ag amhrán don leanbh, mar dhea, agus seo a duairt sé:-

“Éadrom lastuas lastuas
    Éadrom lastuas timpeall
    Nuair a gheobhaidh na fir amach
    Bainfeadsa sásamh díotsa”.

Duairt sé léi an leanbh a thógaint uaidh chun go n-íosfadh sé a dhínnéar, ach duairt sise leis go dtógfadh sí láithreach í ach go gcaithfeadh sí canna uisce d’fháil ag an dtobar le cur sa chiteal. Nuair a bhí sí ag gabháil amach chuir sí a bróga agus a seál sa channa. Do chuir sí a bróga agus a "shawl"
    Máire Ní Shuibhne
    An Tuairín Dubh, Co. Cork