School: Béal Átha an Ghaorthaidh, Maghcromtha

Béal Átha an Ghaorthaidh, Co. Cork
Gobnait, Bean Uí Liatháin

1. Máire Ní Loingsigh, Curraithe. Aois – Aon bhliain déag
    Béaloideas – Scéal
    Bhí fear ag dul go dtí an baile mór lá fé dhéin mála mine mar ní bhfaightí aon mhin sna sráideannaibh beaga fadó. Ar mhuin asail a bhí sé. Shrois sé an siopa. D’fhág sé an t-asal taobh amuigh de dhoras an tsiopa. Chuaigh sé isteach agus cheannaigh sé an mhin.
    Chuir sé an mála mine ar a ghualainn agus chuaigh sé in airde ar an asal. Thug sé a bhóthar abhaile air, an mála ar a ghualainn aige agus é ag marcaíocht ar an asal. Níorbh fhada ar an mbóthar é gur bhuail comharsa leis. Stad an chomharsa é. D’fhéach sé ar fhear an asail, agus d’fhéach sé ar an asal, agus d’fhéach sé ar an mála. Chrom sé ag gáire.
    “Cad ’na thaobh duit an mála a bheith ar do ghualainn agat?” ar seisean.
    “Ó, bheadh sé róthrom don asal agus táim féin á iompar,” arsa an fear. Amadán dob ea an fear san.