School: Béal Átha an Ghaorthaidh, Maghcromtha

Béal Átha an Ghaorthaidh, Co. Cork
Gobnait, Bean Uí Liatháin

1. Amhrán

Do bhí Seán Clárach ag gabháil an bhóthair

Do bhí Seán Clárach ag gabháil an bhóthair maidin in aice Sráid a’ Mhuilinn.
    Do chonaic sé garsún in airde ar chrann úll. “Maidin ghlas, a gharsúin,” arsa Seán. “Tá sé fuar,” arsa an garsún, “pé dath atá uirthi.” “’Bhfuil na húlla géar a gharsúin?” “Géaraimse iad agus ní ghéaraid said me.” “Cé leis tú?” “Le hEoghan Rua Dall Ó Súilleabháin is ea mé.” “An fada atá sé dall?” “Siar ó chúl a chinn.” “An ólfá dram?” “Níorbh fhearr liom an chearc a bhreith.” Do chuadar isteach go dtí an chéad tigh tábhairne a bhuail leo. Do bhí cailín deas istigh ann. Do bhí a fhios ag Seán Clárach go raibh filíocht ag an ngarsún agus d’iarr sé air véarsa a dhéanamh don chailín. “Téann an urraim don chríonnacht; tosnaigh féin ar dtúis,” arsa an garsún.
    I
    Seán- Cois abhainn teann tá