School: Béal Átha an Ghaorthaidh, Maghcromtha

Béal Átha an Ghaorthaidh, Co. Cork
Gobnait, Bean Uí Liatháin

1. (continued from previous page)
    Pósadh an lá san iad, agus bhí an saoghal ag eirighe go h-áluinn leo go ceann trí mblian ndéag. Bhí dhá’réag pástí gleóite acu fá’n am so agus sláinte an bhrádáin acu go léir.
    D’imthigh an fear go dtí an t-aifreann i na aonar maidean Domhnaigh i gcuimhneamh an láe a bhuail a bhean draoidheachta leis, trí bliana déag roime sin, ach pé deabhadh nó easba cuimhne a bhí air ámthach, d’fhág sé an eochair sa ghlas – rud nár dhein sé riamh cheana – agus ar a theacht abhaile bhí an brat draoidhechta beirthe as an gcófra ag an murbhach agus í féin agus a dhá’réag clainne imthighthe fén bhfairrge gan a dtuairisc uatha!
    Ní fheaca sé ó shoin iad.
    “A,” ar seisean go díombádhach, “mairg a thugann cúl le cine agus ná pósann bean ar a aitheantas!”