School: Béal Átha an Ghaorthaidh, Maghcromtha

Béal Átha an Ghaorthaidh, Co. Cork
Gobnait, Bean Uí Liatháin

1. Bhí óganach breágh, dathúil i na chomhnuídhe cois fairrge fadó riamh. Ba bhéas leis eirighe go moch gach maidean Domhnaigh agus dul go dtí an chéad Aifreann. Nuair a thagadh sé abhaile annsan, thugadh sé tamall de’n lá ag suidhe ar fhailltreacha na fairrge.
    Domhnach áirithe agus é ar bharr faille mar sin, do-chonnaic sé uaidh síos ‘na suidhe ar chloich an bhean ba bhreághtha dár luigh súil duine riamh uirri. Bhí ceann breágh fionn-rua gruaige uirri, go raibh scáil an óir ins gach dlaoí dhí, agus í ar sileadh síos go talamh leí. Ag cíoradh a cinn fé'n ngréin a bhí sí agus ní raibh a fhios ag an óig-fhear cérbh' í nó cad ab as í, mar isé a drom a bhí leis; agus na theannta san bhí brat draoidheachta tímcheall uirthi.
    Dhein sé síos fé na déin, mar chuimhnigh sé gur minic d'airig sé trácht ar an murbhach agus nách foláir nó gurbh í a bhí ann. Déaluigh sé ar a bhairricíníbh laistiar di agus sciob an brat draoidheachta dá slinneánaibh anuas.
    D’fhiafhruigh an t-óig-fhear de’n mhurbhach annsan an dtiocfhadh sí leis agus é phósadh.
    “Tiocfad,” ar sise, “má's dáiríribh duit – níl aon dul as agam anois, is dócha agus mé gan mo bhrat.” Bheir sé leis abhaile í agus chuir sé an brat fé ghlas.
    Máire Ní Críodáin
    Drom an Ailigh, Co. Cork