School: Béal Átha an Ghaorthaidh, Maghcromtha

Béal Átha an Ghaorthaidh, Co. Cork
Gobnait, Bean Uí Liatháin

1. Bhí duine i mbéal bháis i n-áit iargcúlta éigin le linn Phádraig naomtha a theacht go hÉirinn. Bhí an fear bocht, gan duine gan daonaidhe, i n-a aonar agus gan éinne chun glaodhach ar shagart ná ar bhráthair chuige chun na h-ola a chur air i gcóir an bhóthair fhada. Bhí ár Slánuightheóir ag feachaint anuas le truagh agus le taise air mar duine mín macánta i rith a shaoghail, do beadh an duine bocht so. Cuaidh ár Slánuighteóir ag triall ar Phádraig Naomth agus chuir Sé cogar ina chluais ghá rádh leis brostú chun an duine bhoicht seo
    D’imhthigh Pádraig le geal-deabhadh fé n-a dhéin agus do chuir sé an ola dheidheanach air. Leis sin, dimhthigh an t-anam as, ach níor imthigh sé i gan fhios do naomh Pádraig, mar chonnaic Pádraig an t-anam ag dul trí h-uaire, as a chéile ón gcorp go dtí an doras agus tar n-ais arís, agus thug an t-anam póg don chorp gach uair acu
    Chuir sé seo ionga a chrodhe ar Phádraig Naomtha, ní fheaca sé a leithéid riamh cheana, agus d’fhiafraigh sé dár tSlánuightheóirr cad fé ndear é.
    Peigí Ní Sheitheacháin
    Cathair na Cáithe, Co. Cork