School: Béal Átha an Ghaorthaidh, Maghcromtha

Béal Átha an Ghaorthaidh, Co. Cork
Gobnait, Bean Uí Liatháin

1. (continued from previous page)
    sainnte go cráidhte nách orm atá an mí-ádh agus do bhí go buaidheartha agus go mí-shuaineasach agus go dóighte, ach ní thabharfadh sé an raol uaidh in aon chor. In ndeire thiar thall sé a dhein sé ná dul do léim san abhainn bhréin, bhracaidh sin agus do chuaidh sé do bhuillí snáimh anonn ar a dtaobh eile.
    Do chuir seo Ifreann go mór tré na chéile, do bhítheas go buaidheartha agus go bagarthach. Do chuadar na deamhain móra i gcómhairle a chéile. Cad a dheanfam leis ar said. Ceangaltar den charraig i dteannta Phroméitis é arsa duine acu.
    Curtar ag tarrac an uisce fara danáideas é, arsa deamhan eile. Téigheadh sé i dteannta Sisupus ag tiomáint na slóite rómpa arsan tríomhadh deamhan. Deirig an deamhan mór na sheasamh. Ná déantar ar sé aon nige d'es na neithe sin leis. Ceapaimís píonós éigin a chrádhfaidh a chroide ann.
    Cuirtear ar ais ar an saghol arís é go bhfecidh sé an droch-chrích atá a thabhairt ar a chuid airgid ag an dream go ndiaig sé dhóibh.
    Sean-Fhocail - Saruigheann an t-sainnt í féin.
    Nóra S. Ní Chróinín